БулфотоПочина един от крупните бизнесмени в България - Борислав Дионисиев.Той се

...
БулфотоПочина един от крупните бизнесмени в България - Борислав Дионисиев.Той се
Коментари Харесай

Почина крупният бизнесмен Борислав Дионисиев

Булфото

Почина един от крупните предприемачи в България - Борислав Дионисиев.

Той се занимава с търговия с горива, фармация, туризъм и други, почетен консул на Република Малдиви в България.

" Едно от знаковите лица на паметното списание “Отечество ” и на българския бизнес, е умрял през днешния ден сутринта след малко боледуване. 74-годишният Борислав Дионисиев си потегли на огромна дата - 6 септември, денят на Съединението. Той бе човек, който умееше да събира хора с разнообразни политически възгледи, да изслушва, да убеждава с такт и самообладание. И най-много да демонстрира на своите близки, че ги обича ", написа " "

Ето какво написа за него в Уикипедия:

Борислав Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 г. Възпитаник е на Английската гимназия в София, където е съученик на Георги Пирински. Завършва „ Външна търговия “ във Висшия стопански институт „ Карл Маркс “.

Започва кариерата си в Института за модерни обществени теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 година Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 година е публицист е в сп. „ Отечество “ от 1981 до 1989 година

Докато е в Лондон и работи по публикация, получава предложение от гръцкото семейство Вардиноянис, чието благосъстояние се пресмята на $8 милиарда, да съставлява техните ползи в Източна Европа. Така от новото посланичество на Вардиноянис във Виена Дионисиев съставлява гръцката фамилия за страните от бившия СССР през 1989-1991 година

В България взе участие в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели поради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е анулиран и Борислав Дионисиев се разделя с гръцката фамилна формация.

Впоследствие Дионисиев се трансформира в вложител в всякакви браншове на българската стопанска система. Намесва се в българския бизнес с дистрибуция на горива, в началото работейки с държавната тогава „ Петрол “, а през 1992 основава лична верига бензиностанции „ Булвария холдинг “. По друго време Дионисиев има дялове във „ Варко “, „ Балкантурист “, „ Електроимпекс “, „ Елфарма “, „ Софарма “, „ Машиноекспорт “, „ Електромашинари холдинг “ и „ Булярд “.

Член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб „ Възраждане “ от основаването на сдруженията (съотв. 1993 и 2001).

Борислав Дионисиев е бил сътрудник на Държавна сигурност под псевдоним „ Христов “ във Второ основно ръководство. Вербуван е през 1981 година като сътрудник по американска линия.

Проверен е от комисията по досиетата в качеството му на член на Съвета на шефовете на „ Капиталбанк “, която след това е добита от ЦКБ.

Семейство

Борислав Дионисиев е брат на Светла Дионисиева, театрална актриса, директорка на Българския културен институт в Лондон.

От първия си брак има наследник Христо, предприемач, и щерка Светла, дизайнер, приключила и живееща в Австрия.

Борислав Дионисиев ок. 1987 година се оженва за Олга Щербицкая, щерка на първия секретар на Комунистическата партия на УССР Владимир Шчербицки, от която има щерка Радослава (Рада)

След бракоразвод влиза по отношение на Михаела Калайджиева (сестра на политичката Гергана Паси), която на 18 август 2014 година му ражда наследник Борислав Дионисиев-младши.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР